Wicher Oldeboom fonds

Bij de Algemene Vergadering van mei 2013 heeft RCDH besloten om een Jeugd Topsport Fonds in het leven te roepen. Het doel daarvan is om talentvolle jeugdige rugbyers van RCDH, die aantoonbaar tot de top in Nederland behoren, financieel te ondersteunen om hun ambities waar te maken. Het Fonds heeft de naam gekregen van een topsporter die als eerste speler van RCDH, een plaats heeft verworven in de Nationale Herenselectie: Wicher Oldeboom.

Wicher Oldeboom de naamgever van het Jeugd Topsport Fonds van de Rugby Club Den Helder, zou op 12 augustus 2014, 60 jaar zijn geworden. Bij de familie van Wicher is toen het idee ontstaan om ter ere van zijn verjaardag als cadeau een bijdrage in het Fonds te storten. Familieleden en vrienden hebben daaraan toen gevolg gegeven.

Aan Sonja Schoonhoven, de echtgenote van Wicher kon op 12 augustus al worden gemeld dat al bijna Euro 250 is bijgedragen. Het fonds staat ook nu nog altijd open voor andere gulle gevers die de rugbysport een goed hart toedragen.

Wicher, geboren op 12 augustus 1954, was een speler van het eerste uur van RCDH. Hij werd lid in 1976, een jaar na oprichting. Al gauw werd hij opgemerkt door Dennis Power, de toenmalig Technisch Directeur van de NRB. Via het Districtsteam, waarvan hij deel uitmaakte vanaf 1979 werd hij in 1980 geselecteerd voor Nederland B. In het seizoen 1981-1982 trad hij toe tot de Castricumse Rugby Club en werd kort daarna gekozen voor de Nationale selectie als Full Back en Winger. Daarmee speelde hij tot medio 1984 vele wedstrijden, o.a. tegen Spanje, Portugal en Tunesiƫ.

In Rugbykringen kennen velen hem nog steeds als een legendarische Full Back met een groot spelinzicht en doorslaggevende fysieke kwaliteiten. Uiteraard werd zijn talent gestuurd door een allesbepalende mentale kracht. Naast een zeer talentvolle speler was Wicher Oldeboom ook een aardig mens, een sociaalvoelend man die mensen aan zich kon binden. Veel oud spelers die hem kenden vertellen het verhaal dat Wicher hen vroeg om mee te gaan om Rugby te spelen en dat vervolgens jaren achtereen bleven doen.

Wicher was ook actief in diverse andere sporten, zoals duurlopen en triatlon. Dat deed hij al tijdens zijn Rugby Loopbaan en ging daar later mee door.

Wicher is op 14 juli 2003 tijdens het sporten overleden. Het Wicher Oldeboom Fonds is op woensdag 4 september 2013 ten doop gehouden in de kantine van RCDH, in aanwezigheid van een groot gedeelte van de jeugdleden. Zijn vrouw Sonja Schoonhoven heeft daarbij de eerste bijdrage uit het fonds overhandigd aan een zeer talentvolle jonge speler die RCDH toen binnen haar gelederen had, n.l. Marciano Pocorni, winnaar van de Kristal Helder prijs 2012 en voormalig speler van Nederland onder 17 en van Jong Oranje.